Masini de gaurit si frezat metal


Modelele de masini de gaurit si frezat pentru metal sunt utilizate pentru realizarea acestor aplicatii de gaurire si de frezare a metalelor.

In industria de prelucrare a metalului doua dintre operatiunile esentiale sunt cele de gaurire si frezare.

Spre deosebire de o masina de gaurit pentru metal sau o masina de frezat metale, o masina de gaurit si frezat metal poate realiza o arie mai larga de aplicatii.

Frezarea este operatiunea de prelucrare mecanica prin aschiere pe masini de frezat metal cu scule numite freze pentru metal.

Modelele de masini de gaurit si frezat por fi clasificate in functie de constructia si aria de utilizare in:

  • masini de gaurit cu freza – acestea sunt masini pentru frezare metal si gaurire metal (masini pentru gaurit si frezat).
  • masini de frezat universale – aceste masini universale de gaurit cu freza (masina de frezat universala) pot fi utilizate pentru realizarea a numeroase operatiuni de frezare, avand o arie de aplicabilitate universala.
  • masini de frezat multifunctionale – aceste freze metal multifunctionale (scule pentru frezat combinate) pot realiza numeroase aplicatii de gaurire si frezare a metalului.
  • masini de frezat verticale – sunt masini de frezat metal cu orientare verticala capului de actionare si axului; aceste scule frezare metal sunt dotate cu masa pentru fixarea pe verticala a pieselor de prelucrat.
  • masini de frezat cu batiu – sunt masini de frezat cu coloana rabatabila ideale pentru realizarea operatiilor de frezare specifice.
  • masini de frezat universale cu avansuri cu actionare cu servomotorrealizeaza operatii de prelucrare cum ar fi  frezare metal, fatetare, gaurire, filetare, alezare, retificare etc.
  • masini de frezat CNC - aceste masini au o arie larga de utilizare si se recomanda pentru realizarea seriilor mici si medii. Echipamentele de frezat metal CNC sunt dotate cu sistem automat de schimbare a sculelor, a carui statie variaza intre 8 - 16 scule.

O freza metale poate fi utilizata pentru realizarea filetelor prin frezare.

Frezarea filetului cu o freza pentru metal se poate executa atat la piese lungi, cat si la piese scurte.

Daca se tine cont de acest aspect, masinile pentru frezare metal pot fi clasificate in masini pentru filet scurt sau masini pentru filet lung.

O freza metal este o scula aschiatoare cu mai multe taisuri, pentru prelucrarea suprafetelor plane si profilate, a canalelor de diferite forme etc.

In cazul in care se utilizeaza o masina frezat metale pentru realizarea operatiei de frezare, miscarea principala de aschiere este executata de scula, iar miscarea de avans este executata te piesa de prelucrat (mai rar de scula). Modelele de masini de gaurit cu frezat universale sunt masini-unelte utilizate, in general, la realizarea diferitelor forme prin eliminarea excesului de material pentru obtinerea unui produs finit. Modelele de masini de gaurit multifunctionale pot fi utilizate pentru realizarea unei arii largi de aplicatii complicate, cum ar fi: operatii de taiere, filetare, rutare, indreptare si gaurire.

O masina de frezat verticala poate fi utilizata pentru realizarea matritelor, operatie ce implica prelucrarea unei bucati de otel astfel incat acesta sa poata fi utilizat cu functii de modelare a plasticului sau a monezilor. Modelele de masini de gaurit si frezat mai sunt denumite de profesionistii in domeniul prelucrarii metalelor si masini de alezat si frezat.

Pentru a alege masina de gaurit si frezat corespunzatoare este recoamndat sa aveti in vedere specificul activitatii dumneavoastra de prelucrare si capacitatile tehnice ale masinii. Gama de masini de gaurit si frezat metale pe care o prezentam se adreseaza utilizatorilor amatori, dar mai ales utilizatorilor profesionisti si marilor producatori industriali.

Frezarea este procesul de folosire a unei freze rotative pentru indepartarea materialului dintr-o piesa de prelucrat, prin avansarea intr-o directie la un unghi cu axa sculei. Acesta acopera o mare varietate de diferite operatii si masini unelte, pe scari de la piese individuale mici, la operatii de frezare grele. Este una dintre cele mai frecvent utilizate procese in industria de masini, pentru prelucrarea pieselor la dimensiuni si forme precise.

Frezare se poate face cu o gama larga de masini-unelte. Dupa aparitia controlului numeric de calculator (CNC), masinile de frezat au evoluat in centre de prelucrare clasificate ca centre de prelucrare verticale si centre de prelucrare orizontale.

Frezarea este procesul de taiere care utilizeaza o scula taietoare pentru a indeparta materialul de pe suprafata piesei de prelucrat. Freza este un instrument rotativ de taiere, de multe ori cu mai multe puncte de taiere. Spre deosebire de forare, atunci cand scula este avansata de-a lungul axei sale de rotatie, scula taietoare este de obicei deplasata perpendicular pe axa sa, astfel incat taierea are loc pe circumferința cutitului. Pe masura ce dispozitivul de taiere de macinare intra in piesa de prelucrat, muchiile de taiere (canelurile sau dinti) ale sculei taiatoare intra si ies in mod repetat din material, rezultand aschii din piesa de lucru cu fiecare trecere. Actiunea de taiere este deformarea la forfecare; materialul este impins de pe piesa de prelucrat in bucati mici de material care se desprind intr-o masura mai mare sau mai mica (in functie de material) pentru a forma aschii. Viteza cu care piesa avanseaza prin dispozitivul de taiere se numeste viteza de alimentare, sau viteza de avans. 

Exista doua clase majore ale procesului de frezare:

  • Frezarea  frontala, actiunea de taiere are loc in principal la colturile de capat ale cutitului de frezat. frezarea frontala este folosita pentru a taia suprafete plane (fete) in piesa de prelucrat, sau sa taie cavitati cu fund plat.
  • Frezarea laterala, actiunea de taiere are loc in principal de-a lungul circumferintei dispozitivului de taiere, astfel încat sectiunea transversala a suprafetei frezate sfarseste primind forma frezei.

eMasiniUnelte (distribuitor masini unelte romania) va ofera solutia potrivita necesitatilor dumneavoastra de prelucrare in ceea ce priveste gaurirea si frezarea metalelor cu un raport ideal pret-beneficiu.

Pentru a beneficia de asistenta tehnica in alegerea corecta a unei masini de gaurit si frezat pentru metal potrivita necesitatilor dumneavoastra contactati consilierii nostri.

Product added to wishlist
Product added to compare.